Gaudí, Jujol i el lideratge efectiu

Actualment se celebra el 140 aniversari de Josep María Jujol. Què qui és? John Malkovich fa més de vint anys anava caminat per l’avinguda diagonal a #BCN i en un determinat moment les seves pupil·les es van dilatar en dimensions desconeguts. Malkovich acaba de visualitzar la Casa Planells, una obra extremadament orgànica en una cantonada de la diagonal. Diu aquest que va anar el moment en què s’enamoro de Jujol.
Antonio Gaudí, (1852) fitxa a Josep María Jujol (1879) aquest fitxatge s’inscriu en dues dimensions. La primera, la voluntat de Gaudí d’incorporar el color, la decoració i els acabats de Jujol. La segona, l’admiració profunda de Jujol cap a Gaudí.
Amb una major freqüència del desitjable en les organitzacions i les seves managers acabem fitxant “mini jos” aquells que tenen les nostres competències. Majoritàriament aquests perfils tenen les competències menys desenvolupades que nosaltres al mateix temps que parlem el mateix llenguatge. Però l’organització guanya d’aquesta forma?
Si Gaudí hagués fitxat a un arquitecte amb les seves mateixes competències, la seva obra mai hagués incorporat el color ni la decoració Jujoliana. Una de les claus del lideratge efectiu és fer que les coses passin i que es generin equips altament complementaris pensant en el negoci (vs el negoci personal de cadascun).
L’aliança Gaudí & Jujol va fer créixer les seves obres de forma exponencial incorporant el millor de cadascun, sense competir sinó complementant talents.
Una de les característiques excelses d’un bon capdavanter, líder 5 (en paraules de Jim Collins) és el de disposar de professionals talentosos per a la seva substitució. Aquí Gaudí ho va fer, va preparar a Jujol per a l’adreça de la Sagrada Família a la seva mort. El dia de la mort de Gaudí, Josep María Jujol va dir: “He perdut al meu gran mestre, i amb això, la possibilitat de seguir en la Sagrada Família”. Els egos van impedir que el millor de la seva generació continués l’obra de Gaudí i va ser acomiadat, amb això l’esdevenir tumultuoso de la Sagrada Família durant molts anys.
Podria ser que la clau sigui: Alineats en valors, complementant en competències?
#persones #liderazgoefectivo #talent #equips